Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Projesi’nin İlk Ray Kaynağı Yapıldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan, yeni nesil ulaşım projesi Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Projesi’nin ilk rayının kaynağını yaptı.

Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı Sistem Projesi’nin ilk ray kaynağı Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ve Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan’ın da katıldığı törenle yapıldı. Törende bir konuşma yapan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu sadece bir kent içi raylı sistem projesi değil aynı zamanda yaya odaklı yeni nesil ulaşım projesi olan Kazlıçeşme-Sirkeci Raylı sistem projesinde ilk ray kaynağı ile çok önemli bir aşamayı başlattıklarının altını çizdi.

YENİ NESİL ULAŞIM PROJESİ SUNACAĞIZ
Proje hakkında bilgi veren Karaismailoğlu, 8,3 kilometrelik, 8 istasyona sahip Sirkeci-Kazlıçeşme hattının bir raylı sistem projesi olması ile birlikte; 8,5 kilometre bisiklet yolu, 8,5 kilometre yaya yolu, 10 bin 120 metrekare meydan ve rekreasyon alanları, 6 bin metrekare kapalı sosyal kültürel alanı, 74 bin metrekare Yeni Nesil Yeşil Alanı, 3 adet yaya üst geçidi, 22 adet karayolu ve yaya alt geçidi, Yedikule, Kocamustafapaşa, Yenikapı, Kumkapı olmak üzere 4 adet tescilli istasyonu, Sirkeci ve Cankurtaran olmak üzere 2 adet yenilenecek istasyonu ve Kazlıçeşme ile Cerrahpaşa’daki 2 yeni istasyonuyla İstanbul halkına ulaşım ihtiyacının yanı sıra sosyokültürel, turizm, ekonomik, ekolojik, rekreasyon, spor, gezinti, bisiklet, scooter gibi yeni imkanlarla da hibrit karakterde, yeni nesil bir ulaşım projesi sunacaklarını söyledi. Karaismailoğlu, “Ayrıca, Samatya ve Cerrahpaşa sahil yolu ile Samatya ve Cerrahpaşa hastanelerini bağlayan kavşak modernize edilmekte, alt geçit gabarisi yükseltilerek ulaşıma uygun hale getirilecektir. Bu kavşağımızı da Samatya altgeçidimizi de yılbaşında hızlıca İstanbulluların, Fatihlilerin hizmetine sunacağız. Sirkeci Liman Bölgesi’nde yapılacak yeni demiryolu hattı ile birlikte Sirkeci ve Haydarpaşa limanları arasında ulaşım ve koordinasyon sağlanacaktır. İstanbulluların hayatına kalıcı olarak dokunan büyük bir eser olacaktır. Projede şu anda yüzde 45 oranında fiziki ilerleme kaydettik. Tescilli istasyonlarda restorasyon işleri, katener temel beton ve direk montajları, drenaj kanalı beton işleri, sub-balast malzeme serimi, ray ve travers serimi çalışmalarımız süratle devam ediyor” dedi.

İSTANBUL’U HAYALLERİN ÖTESİNDEKİ BAMBAŞKA BİR NOKTAYA TAŞIDIK
İstanbul’u Avrupa’nın ve dünyanın en gelişmiş ulaşım altyapısına sahip şehirlerinden biri yapmak için mega projeleri birer birer hayata geçirdiklerine vurgu yapan Karaismailoğlu, bugüne kadar Marmaray, Avrasya Tüneli, İstanbul Havalimanı, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu, Osmangazi Köprüsü ve İstanbul-İzmir Otoyolu, İstanbul-Ankara YHT Hattı gibi mega projeler ile İstanbul’u hayallerin ötesindeki bambaşka bir noktaya taşıdıklarını belirtti. Tüm bunların yanı sıra İstanbul’da dünyanın en özgün ve gelişmiş kent içi raylı sistem projelerini bir bir hayata geçirdiklerini kaydeden Karaismailoğlu, İstanbul’u bir baştan diğer başa modern raylı sistem ağlarıyla donattıklarını anlattı.

YENİ NESİL YÖNTEMLER İLE KARBON EMİSYONUNU AZALTMAYI HEDEFLİYORUZ
İstanbul’da kentsel hareketliliği teşvik edecek ve insanları aktif hareketliliğe, toplu taşıma ve akıllı ulaşım çözümlerine yönlendirecek çalışmalara da devam edeceklerini dile getiren Karaismailoğlu, “Zaten Bakanlık olarak gerçekleştirdiğimiz tüm proje ve yatırımlarımızı dünyada gelişen eğilimleri göz önünde bulundurarak mobilite, lojistik ve dijitalleşme odağında çevre hassasiyetiyle gerçekleştiriyoruz. Bütünsel kalkınma odaklı vizyonumuz; Avrupa Yeşil Mutabakatı, Paris İklim Anlaşması ve Avrupa İklim Yasası gibi Avrupa Birliği’nin temel yaklaşımları ile de birçok ortak paydaya sahiptir. Elektrikli kent içi raylı sistemlerin yaygınlaştırılmasının yanı sıra karbon emisyonunu azaltıcı politikalar çerçevesinde yeni nesil yöntemler ile de karbon emisyonunu azaltmayı hedefliyoruz. Bu konuda etkin, verimli ve çözüm odaklı bir mikro hareketlilik sistemini oluşturuyoruz. Şehirlerde toplu taşımanın ve bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması ve yayalaştırma projelerine dair genel konsepti oluşturuyor ve bunun gelişmesine çok önem veriyoruz. Kazlıçeşme-Sirkeci Kentsel Ulaşım ve Rekreasyon Odaklı Dönüşüm Projemiz de bunun en güzel örneklerinden biridir” ifadelerini kullandı.

İLK RAY KAYNAĞI YAPILDI
Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan da yıllardır kapalı olan alanın proje sayesinde halka açılacağını belirterek, “Bu proje Fatih ve İstanbul için çok önemli bir ulaşım projesi. Geçmişte kentin hafızasında olmayan ve kentin hafızasına girecek çok önemli bir proje” açıklamasında bulundu. Konuşmaların ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile Fatih Belediye Başkanı Mehmet Ergün Turan proje alanında ilk ray kaynağını gerçekleştirdi.

keyboard_arrow_up