Mehmet Ergün TURAN

1967 yılında İstanbul’da doğdu. Aslen Trabzonludur.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra, uzun yıllar dış ticaret ve inşaat sektöründe ticari faaliyetlerde bulundu.

Pek çok projenin mühendislik ve uygulama süreçlerini yürüttü.

1999-2005 yılları arasında Güngören Belediyesi Teknik Başkan Yardımcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi İmar Komisyonu Üyeliği ve Başkanlığı ile İBB Encümen Üyeliği yaptı.

2007-2009 döneminde İBB Meclisi 2. Başkan Vekilliği, 2009-2014 döneminde İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekilliği görevlerini üstlendi.

18 Nisan 2014 tarihinde T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığına atandı. TOKİ Başkanlığı döneminde; şehir planlama, yapı ve kent kültürü, geleneksel/yöresel mimari, Türk evi, Anadolu yerleşim kültürü, İstanbul ve Suriçi İstanbul’u, dünyadaki yerel yönetim ve kalkınma modelleri üzerinde çalışmalarda bulundu.

“Sürdürülebilir şehir”, “insan ölçeğinde ve insan odaklı yapılaşma” anlayışını temel mimarlık-mühendislik ilkeleri olarak benimseyen TURAN, yatay ve yöresel mimariyi öne çıkaran, mahalle kültürünü, mutlak kaliteyi esas alan bir yaklaşım geliştirerek Türkiye’nin dört bir yanında 200 bin’in üzerinde nitelikli konutun inşa edilmesine, bunun yanında İstanbul başta olmak üzere, tüm şehirlerimize taze soluk getiren Millet Bahçeleri projesinin geliştirilmesine öncülük etti.

Kamu ve yerel yönetimde edindiği tecrübeyi, İstanbul’un kalbi Fatih’e ve Fatihlilerin hizmetine sunmak üzere, 30 Kasım 2018 tarihinde TOKİ Başkanlığı görevinden ayrıldı.

31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde AK Parti’den Fatih Belediye Başkanı seçildi.

Görev yaptığı beş yıllık süre zarfında, Fatih’te, aile ve bireylerin şehirle kurdukları bağların güçlenmesi, kamusal alanların kullanımında ve belediye hizmetlerine erişimde bütün kesimlerin yaşam kalitesinin artırılması temelinde, sürdürülebilir şehircilik anlayışı hayata geçirildi.

Geçmişin değerlerine sahip çıkan, geleceğin Fatih’ini inşa edecek marka projeler başta olmak üzere, ilçenin tüm fiziki ve sosyal ihtiyaçları kültür ile planlandı; gençlik, aile ve çevre yatırımlarıyla fark yaratıldı. Özellikle bu dönemde kurulan yeni nesil kütüphaneler, spor merkezleri fırsat eşitliği ilkesinin somutlaştığı mekânlar olarak öne çıktı.

Kültürel mirasın korunması ve yaşatılması konusunda önemli adımlar atılarak Suriçi İstanbul’unun sembol yapılarından olan Kapalıçarşı’da ve uzun yıllar atıl hâlde bekleyen Yedikule Hisarı’nda bu zamana kadarki en kapsamlı restorasyon çalışması gerçekleştirildi. Cami, medrese, su yapısı, türbe, mezarlık ve anıt yapıların bakım ve onarımları yapıldı. Tarihî koruma alanlarını da içeren bölgelerde uygulanan kentsel rehabilitasyon projeleri sayesinde kendi marka değerini oluşturan kent bahçeleri inşa edildi. Eskiden beri sorunlu mahaller olan sur dipleri donatı alanlarıyla desteklenerek güvenli, sağlıklı, nitelikli bir yaşamın merkezi hâline dönüştürüldü. İlçedeki yeşil alan miktarı da %41 oranında rekor bir artış gösterdi.

Mehmet Ergün TURAN, 31 Mart 2024 tarihinde yapılan yerel seçimlerde yeniden Fatih Belediye Başkanı olarak seçildi.

Evli ve dört çocuk babasıdır.

KISA BİYOGRAFİ

31 Mart 2024 tarihinde yapılan Yerel Seçimlerde yeniden Fatih Belediye Başkanı olarak seçildi.
31 Mart 2019 tarihinde yapılan seçimlerde Fatih Belediye Başkanı seçildi.
Kamu ve yerel yönetimde edindiği yüksek tecrübeyi, İstanbul’un kalbi ve medeniyetimizin yüzük taşı Fatih’e ve Fatihlilerin hizmetine sunmak üzere, 30 Kasım 2018 tarihinde TOKİ Başkanlığı görevinden ayrıldı.
18 Nisan 2014 tarihinde T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı
2009-2014 döneminde de İBB Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekilliği
2007-2009 döneminde İBB Meclisi 2. Başkan Vekilliği
1999-2005 yılları arasında Güngören Belediyesi Teknik Başkan Yardımcılığı,
keyboard_arrow_up